Lyntale

En lyntale (engelsk «lightning talk») er et foredrag som varer i 1 til 10 minutter. Slike korte foredrag gjør at du får med deg informasjon om mange tema på kort tid. På Smidig kjører vi fire foredrag kjapt etter hverandre, for så å ta en pause.

Du får ikke lov til å snakke i mer enn ti minutter. Det vil være en klokke tilstede som startes idet du begynner å snakke, og den plasseres slik at du kan se den. Etter ti minutter vil denne klokken ringe. Da begynner publikum å klappe, og foredraget ditt er over, selv om du var midt i en setning. Du må derfor være nøye med å passe tiden, slik at publikum ikke går glipp av avsluttningen din. På en lyntale er det mye bedre å bruke ett minutt for lite enn ett for mye!

Du får ikke bruke din egen PC. Grunnen til det er at vi har fire ti-minutters lyntaler på 45 minutter, og det gir oss veldig liten tid mellom hver lyntale til å bytte foredragsholder. Da har vi ikke tid til tekniske problemer.

Les forøvrig Generelle krav til din presentasjon.

Workshop

En workshop kan defineres til å være et møte mellom en gruppe mennesker som deltar i diskusjoner og aktiviteter innenfor et spesifikt emne. I år gir vi deg muligheten til å arrangere en workshop på Smidig. Dette gjør vi for å prøve noe nytt og fordi vi vet det er mange av våre deltakere som elsker hands-on aktiviteter og diskusjoner. Å holde en workshop setter store krav til foredragsholderen og det forventes at det legges opp til stor interaktivitet mellom foredragsholder og deltakere.

For at vi skal få et godt bilde av workshoppen din ønsker vi i at du i ditt forslag tydelig beskriver:

  • Hva som trengs for å gjennomføre workshopen
  • Hvor lenge varer den?
  • Hvordan du har tenkt å involvere deltakerene, og
  • Hvor mange personer passer workshoppen for

Generelle krav til presentasjonen

Pass på tiden. En lyntale varer i 10 minutter. Slik er det og det er din jobb å passe på å holde tiden. Det vil være en timer tilstede som tar tiden din.

Du får ikke bruke din egen PC.Vi kommer til å ha en PC med Powerpoint 2007 (eller senere) og OpenOffice 3 tilgjengelig i alle rom, og også Adobe Reader dersom du ønsker å ha presentasjonen din i PDF-format. Du kan med andre ord ikke bruke Keynote. PCen vil også ha en browser tilgjengelig om du har skrevet presentasjonen din i HTML. Du kan selvsagt også presentere uten slides dersom du ønsker det. Hvis du har noen spesielle behov ift. oppsett av PC, gi oss beskjed på kontakt@smidig.no.

Du blir filmet. Filmene blir lagt ut på konferansens hjemmesider etter at arrangementet er over, slik at flere enn bare de som var på konferansen kan ha glede av det du har å dele. Det samme gjelder slidene dine. Filmene og slidene blir lisensiert med Creative Commons BY-SA-lisens.

Husk at alle skal kunne se alt på slidene dine. For at dette skal skje, er du nødt til å ha stor nok tekst og store nok figurer til at selv han som egentlig bruker briller på bakerste rad ser dem. Dette gjelder også om du har kode på slidene dine. Denne kan det i tillegg være en ide å ha syntax highlighting på, slik at den blir lettere å lese.

Tips til forberedelse

Mange synes at det å forberede seg til korte presentasjoner er litt annerledes enn å forberede seg til en times presentasjon. Her er noen tips.

Øv. Det aller beste tipset vi kan gi er at du øver på presentasjonen din. Husk at den bare er på ti minutter, så det å øve tar ikke så lang tid som man kanskje skulle tro. Når du øver vil du også se hvor lang tid du bruker, slik at du kan tilpasse lengden på foredraget ditt til å passe inn i 10-minuttersrammen.

Kutt nådeløst. Når du lager presentasjonen, vil du ofte se at du har mer stoff enn du får til å passe inn i 10 minutter. Da gjelder det å svinge kniven på poengene dine. Ikke løs tidsproblemet med å snakke fortere (med mindre du snakker veldig sakte i utgangspunktet), løs det ved å stadig kutte ut det minst interessante du sier til du får riktig lengde. Det er ofte bedre å kutte i antall poeng enn å kutte i hvor mye du sier på hvert poeng. Du trenger ikke å si alt—spar litt til Open Space-sesjonene etterpå!

Ha fokus. 10 minutter er ikke så veldig mye tid, men det betyr ikke at du ikke kan få sagt noe viktig, det betyr bare at du gjerne ikke rekker å si alt. Det er viktig at du har et tema som passer inn i formatet. Du kommer ikke til å rekke å si alt du vet om for eksempel enhetstesting, men du kommer kanskje til å rekke å fortelle om de tre viktigste tingene du har lært om det.

La slidene dine backe deg opp, ikke omvendt. Ikke skriv nesten alt du skal si på slidene dine—de er der som en hjelp til publikum for å forstå og huske poengene dine bedre, ikke som en huskelapp til deg. Trenger du en huskelapp, ha den på papir (med stor skrift) eller bruk notatfeltet i Powerpoint og presenter mode.

Lær av andre. Det er folk som har holdt gode lyntaler før deg. Hva med å få inspirasjon fra de som ble stemt frem av deltakerne som de beste lyntalene fra

Andre gode inspirasjonskilder er